Actuele wedstrijdinformatie

Het Nederlandse wedstrijdcircuit loopt in de periode van oktober tot half juni waarin ruim 60 slalomwedstrijden op borstelbanen en indoor sneeuwpistes worden georganiseerd. In de schoolvakanties worden er ook Nederlandse wedstrijden slalom en reuzenslalom in Oostenrijk georganiseerd waaronder de jaarlijkse hoogtepunt van het seizoen; het N(J)K alpine. De wedstrijdkalender bestaat uit een aantal wedstrijdsoorten om alle deelnemers van recreatief tot professional, van alle leeftijden aan te spreken. Op basis van deze wedstrijden worden verschillende nationale ranglijsten bijgehouden. Om een indruk te krijgen van deze wedstrijdvormen geven wij een korte beschrijving en de gestelde limieten voor deelname. Zie voor meer informatie over wedstrijden ook www.nskiv.org/OWR

 

Puntenwedstrijden

De Nederlandse ski competitie alpine skiën bestaat voor een groot gedeelte uit zogenaamde puntenwedstrijden. Deze wedstrijden kunnen voor zowel de beginnende als gevorderde wedstrijdskiër erg attractief zijn. Puntenwedstrijden zijn te onderscheiden in baanwedstrijden in sneeuwwedstrijden.

Omdat geen piste en wedstrijd hetzelfde zijn, zijn wedstrijduitslagen nauwelijks te vergelijken. De Nederlandse Ski Vereniging hanteert daarom een puntensysteem dat is gebaseerd op het overal in de wereld gebruikte puntensysteem van de Fédération Internationale de Ski (FIS). De NSkiV (Nederlandse Ski Vereniging) punten, die je o.a. tijdens een puntenwedstrijd kunt behalen, bepalen je plaats op de nationale ranglijst.

 

Deelname:
Puntenwedstrijden staan open voor alle wedstrijdlicentiehouders. Ook skiërs die dit seizoen voor het eerst starten in wedstrijden kunnen hieraan deelnemen. De kosten voor een wedstrijdlicentie - welke verplicht is voor deelname aan puntenwedstrijden staan op de site van de Nederlandse Skivereniging www.nskiv.org

 

Kids Cup

De Kids Cup wedstrijdserie bestaat uit vier wedstrijddagen op verschillende outdoor skibanen in Nederland. Je skiet twee verschillende wedstrijden per dag. Hierbij kun je niet alleen dagprijzen winnen, maar je verdient ook nog eens punten voor het eindklassement. Degene die over de 8 wedstrijden totaal genomen het snelste is geweest, mag zichzelf de grote winnaar noemen van de Kids Cup!

Een wedstrijddag bestaat uit twee verschillende wedstrijden. Op de baan worden twee manches per wedstrijd geskied. In totaal ski je dus 4 manches. Het systeem AB/ BA wordt gehanteerd. Dit betekend: Eerst ski je een slalom die we “A“ noemen, gevolgd door een andere slalom die “B“ genoemd wordt. Vervolgens een tweede wedstrijd met eerst de “B” en daarna de ”A” slalom.

 

 

2 R@ce

De 2 R@ce wedstrijdserie bestaat uit 3 wedstrijddagen op verschillende outdoor skibanen in Nederland. Hierbij kun je niet alleen dagprijzen winnen, maar je verdient ook nog eens punten voor het eindklassement. Degene die over de 3 wedstrijden totaal genomen het snelste is geweest, mag zichzelf de grote 2 R@ce winnaar noemen!

De 2 R@ce is een tweedelige skiwedstrijd. Eerst wordt er door alle deelnemers een slalomwedstrijd over twee verschillende manches geskied in de eigen leeftijdscategorieën. Vervolgens skiën de snelste 32 heren van de slalomwedstrijd en de snelste 16 dames van de slalomwedstrijd, een parallel slalom. Parallelslalom betekent dat er twee exact dezelfde slaloms naast elkaar worden neergezet en de deelnemers tegelijkertijd door de slaloms naar beneden suizen. Men skiet eenmaal het rode slalomparcours en eenmaal het blauwe slalomparcours. Degene die als eerste beneden is, heeft gewonnen en gaat door naar de volgende ronde.

 

Nederlands (Jeugd) Kampioenschap

De Nederlandse kampioenschappen vormen al jaren het hoogtepunt van de skiwedstrijden die georganiseerd worden in Nederland. Dit is in de eerste plaats te merken aan de deelnemers, die zich de afgelopen jaren in groten getale ingeschreven hebben om deel te nemen aan de Nederlandse Kampioenschappen alpine baan. In de tweede plaats is dit te merken aan het publiek dat het Nederlands ski talent komt bewonderen.

De Nederlandse Kampioenschappen zijn opgedeeld in twee wedstrijden. Eerst worden de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen gehouden voor skiërs uit de leeftijdsgroepen Aspiranten en Scholieren. Later op de dag wordt vervolgens het échte Nederlandse Kampioenschap geskiet voor de leeftijdsgroepen Junioren, Senioren en Veteranen. De winnaars van het Jeugd Kampioenschap mogen ook deelnemen aan het Nederlandse Kampioenschap, waarbij de tweede en derde plaats op het Jeugd Kampioenschap als voorskiër aantreden.


NK schoolteams
Bij Wolfskamer Wintersport in Huizen worden voorronden georganiseerd voor het NK Schoolteams. Zie voor meer informatie https://www.wintersport.nl/nkschoolteams

Dashed