Ranglijsten en medaillestanden

Prestaties spelen een belangrijke rol in de wedstrijdsport, maar soms is het lastig om behaalde prestaties onderling te vergelijken. De prestaties worden aan het begin, halverwege en aan het eind van het seizoen in kaart gebracht aan de hand van ranglijsten. Maar niet alleen individuele prestaties worden vergeleken, maar ook de gezamenlijke prestaties van gehele skiteams worden naast elkaar gelegd. Om die reden zullen we ieder onderdeel van onze rankings kort toelichten.

Seriewedstrijden

Benieuwd hoe het overall klassement van een seriewedstrijd eruit ziet? Deze pagina berekend de tussenklassementen van alle seriewedstrijden die in één seizoen worden georganiseerd.

Medaillestand

De medaillestand is een methode waarmee de gezamenlijke prestaties van skiteams onderling kunnen worden vergeleken. Voor deze medaillestand zijn twee berekeningen mogelijk, de totale en de accumulatieve medaillestand. De totale medaillestand sorteert simpelweg op het aantal gouden, zilveren en bronzen medailles. Bij de accumulatieve medaillestand wordt aan iedere bronzen medaille wordt 1 punt toegekent, aan zilveren medailles 2 punten en aan gouden medailles 4 punten. Deze punten worden vervolgens bij elkaar opgeteld waarna de skiteams worden gesorteerd op het totaal aantal behaalde punten.

Ranglijst

Hier bevinden zich de huidige ranglijsten voor vrouwelijke en mannelijke skiërs die over een wedstrijdlicentie beschikken. Tweemaal per jaar - halverwege en aan het eind van ieder seizoen - worden de punten van alle skiërs bijgewerkt aan de hand van de twee beste resultaten in het desbetreffende seizoen. Deze twee resultaten dienen op verschillende skibanen geskiet te zijn om zo het thuis-voordeel te minimaliseren. Het is dus niet zo dat je punten direct worden bijgesteld bij het behalen van een verbetering, maar hiermee wordt gewacht tot de volgende seizoensperiode.

Fictieve puntenlijst

Hier bevinden zich de fictieve puntenlijsten per skiteam voor skiërs die over een wedstrijdlicentie beschikken. Deze puntenlijst wordt fictief genoemd omdat per skiër de punten op ieder moment gedurende het seizoen worden herberekend aan de hand van de twee beste resultaten van dat seizoen. Feitelijk wordt per skiër een schatting gegeven van de punten die aan het begin van de volgende seizoensperiode wordt herberekend. Het is dus geen officiële puntenstand voor de volgende periode, maar een schatting die is gebaseerd op de beste resultaten van het huidige seizoen die in onze website zijn opgenomen.

Hall of Fame

Tot slot de Hall of Fame: De skiërs die de beste resultaten hebben behaald in hun wedstrijdski-loopbaan. De Hall of Fame bestaat uit een algemene medaillestand van skiërs over een bepaalde periode. Via deze weg kan dus worden bepaald wie de grootste skiër of skister is geweest, ongeacht het seizoen. Onze website bevat de meeste wedstrijduitslagen vanaf het seizoen 1995-1996; een periode van minimaal 15 jaar!

Dashed